Behandling av kjeveleddsproblemer

Kjeveleddproblemer, også kalt temperomandibulær dysfunksjon (TMD) er ingen diagnose, men en samlebetegnelse på en rekke problemstillinger som involverer tyggemuskulatur, kjeveleddet og nærliggende strukturer. Symptomene innbefatter smerter i og rundt kjeveleddet, leddlyder og innskrenket bevegelighet i kjeveleddet. Smertene kan ha sitt opphav i kjevemuskulatur, kjeveledd eller en kombinasjon av disse. Det vanligste er smerter fra kjevemuskulatur som kan behandles med smertestillende medikamenter (Ibux, Paracet) og tyggeavlastning/myk kost. Muskeløvelser og stabiliseringsskinne/bittskinne kan også hjelpe mot symptomene. Det er viktig å poengtere at hos de aller fleste betyr ikke smerter fra kjeveleddet eller tyggemuskulatur at det er noe alvorlig galt. De fleste vil ha symptomer som går over av seg selv etter en tid, uten eller med liten behandling

Symptomer på TMD kan også oppstå som følge av traume/skade mot kjeven, bruskslitasje (artrose), betennelsestilstander i leddet (artritt) og i sjeldne tilfeller en svulst. Hvis tannlegen mistenker slike mer alvorlige tilfeller, vil vi henvise deg til en spesialist innenfor emnet (kjevekirurg/oralkirurg). En fullstendig undersøkelse hos spesialist innbefatter en detaljert sykehistorie, klinisk undersøkelse av leddfunksjon, røntgenbilder og evt. en MR-undersøkelse. En sjelden gang vil det anbefales kirurgi, men slike behandlinger er omdiskutert og ingen garanti for å bli kvitt problemet.

Det gis støtte fra Helfo på deler av undersøkelsen og behandlingen av TMD.

Hensikten med bruk av bittskinne:

  • En bittskinne brukes som et ledd i behandling av kjeveledds- og muskelbesvær.
  • Skinnen stabiliserer underkjeven mot overkjeven og avlaster leddene og fører til avslapning av tyggemusklene.
  • Dessuten vil den kunne beskytte mot uheldig slitasje.

Bruk:

  • Vanligvis brukes skinnen i en kort periode, dvs. noen uker. Det er imidlertid ingenting i veien for at den kan bli et permanent hjelpemiddel. I første rekke brukes skinnen om natten. For øvrig bør pasienten selv finne ut og bruke den når behovet er tilstede.

Begynnervansker:

  • Skinnen kan gi et visst ubehag til å begynne med. Den kan virke stor og klumpete, gi økt spyttflod og føre til bittsår i kinnet. Pga. spenninger i skinnen og at den er litt trang å ha på, kan enkelte tenner føles ømme, især om natten. Slike ubehag går vanligvis over etter noen dager, men etterkontroll og justeringer hos tannlege/tannpleier vil ofte være nødvendig.
  • Når skinnen tas ut om morgenen, hender det at det virker som om bittet ikke stemmer. Dette er naturlig og skyldes avslappingen som har begynt i tyggemuskulaturen.

Hygiene:

  • Bruk av bittskinne forutsetter god munnhygiene!! Tennene skal pusses godt. Selv om ikke skinnen brukes under måltidene, vil bakterier feste seg på den og på tennene. Skinnen må derfor børstes omhyggelig med vann og tannkrem hver dag. Når skinnen ikke brukes, bør den oppbevares i vann evt. med fuktet papir rundt. Dette for å forhindre uttørring og deformering av skinnen.