Bleking av tenner

Vår tannklinikk har valgt Opalescence PF som blekemiddel til dine tenner. Denne blekemetoden har vist seg effektiv på de fleste pasienter og er en sikker behandling dersom du følger bruksanvisningen. Opalescence PF er ADA-godkjent og det eneste blekemateriale som kan vise til over 25 års klinisk dokumentasjon og forskning.

Hvor mye hvitere dine tenner blir ved hjelp av denne blekebehandlingen er avhengig av:

1. Hvor mange timer pr. døgn blekeskinnen blir brukt

2. Antall behandlingsdager/netter.

3. Tennenes mottagelighet for blekematerialer (gult/brunt er lettere å bleke enn grå/blå nyanser).

Følgende materialer brukes

Blekeskinne i myk plast som lages etter avtrykk av dine tenner,  og Opalescence PF blekegelé.

Blekeskinnen bør oppbevares på gipsmodellen i egen boks/eske når den ikke brukes.

Det finnes også en egen tannkrem (Opalescence tannkrem) som kan brukes både under og etter blekeprosessen. Den skal holde emaljen ren for fargepigmenter etter bleking og gir et raskere og mer varig resultat.

Behandlingsform (bestemmes i samsvar med din tannlege/tannpleier)

1. Nattbleking: Behandlingen skjer mens man sover, normalt 5–10 netter.

2. Dagbleking: Blekeskinnen brukes 1 gang daglig i opptil 4 timer. Behandlingstid 2–4 uker.

OBS!

Hvis du får veldig ubehag i tennene som f.eks. ising, snakk med tannlegen din igjen. Vi vil mest sannsynlig anbefale at du bruker en fluorgele som UltraEz i blekeskinnen ca. 1–2 timer i 1–2 dager. Har du problemer med ømme tannhalser kan din tannlege/tannpleier behandle dette med en beskyttende lakk over tannhalsene. Det er også lurt å skylle med fluor både rett før, under og rett etter blekebehandlingen (fluorid munnskyll 0,5 mg/ml eller 2 mg/ml ved kraftig ising)

Bruksanvisning/slik gjør du

1. Børst tennene nøye.

2. Fjern forseglingen på sprøyten og fyll blekeskinnen med en dråpe på størrelse med en drue-sten tilsvarende hver tann. Vanligvis brukes det 1/3–1/2 av innholdet i en sprøyte. Det kan variere avhengig av blekeskinnens størrelse og på hvor mange tenner som skal blekes.

3. Sett skinnen på plass over tennene.

4. Bit sammen og jevn til med tunge og leppe.

5. Er det overskudd av gele på tannkjøttet fjernes dette enkelt med en Q-tip (ikke bruk tannbørste, da gelen lett kan børstes ut av blekeskinnen).

6. Skyll munnen nøye 4–5 ganger med vann og spytt ut. Så lenge skinnen sitter på plass, unngå å presse med tungen eller fingrene. Unngå også å bite hardt sammen.

7. Etter bleking: Ta ut skinnen, børst bort restene av materialet med tannbørste og lunkent vann. NB! Ikke bruk varmt vann. Da kan skinnen deformeres.

8. Børst tennene som vanlig med Opalescence tannkrem (eller annen tannkrem)

Blek alltid en kjeve av gangen hvis du skal nattbleke. Det er viktig at du følger de instrukser du har fått fra din tannlege/tannpleier.

Mulige bieffekter

Enkelte pasienter kan under behandlingen oppleve økt sensibilitet i tennene overfor kulde. Om du får problemer med dette, rådfør deg med din tannlege/tannpleier.

Etter ferdig blekebehandling

Opalesence har i flere landtidsstudier vist seg å være et trygt materiale å bruke iht. til disse anbefalinger. Takket være sin konsistens og spesielle egenskap svelger man som pasient ikke noe materiale.

Opalescence inneholder 20% vann

Opalescence 10 % PF er den av blekematerialene som vi har lengst klinisk erfaring og 23 års forskning på. Forskning har vist at vann er en utrolig viktig ingrediens i tannblekings-materiale. For lite vann gjør at emaljen tørker ut, noe som gir lysere tenner, men som er skadelig for emaljen. Opalescence er det eneste blekematerialet som inneholder 20 % vann, og således forhindrer uttørking av tannen. Det første som hender når materialet appliseres mot tannen er at urea separeres ut av blekematerialet og hydrogenperoksid frigjøres. Under den kjemiske reaksjonen trekkes vann ut av tannen. For at tannen ikke skal dehydrere er det viktig at blekematerialet inneholder vann. Jo mer vann som tilføres, jo raskere skjer den kjemiske reaksjonen. Den lille mengden vann som tilføres via spyttet er ikke tilstrekkelig for ikke å tørke ut emaljen.

Opalescence fås kun gjennom tannlege/tannpleier.

Utsett ikke materiale for høy varme eller sollys.

Oppbevares utilgjengelig for barn.

Oppbevar alltid Opalescence PF blekemateriale i kjøleskap.